Materialvalg

Gode materialer forteller oss at det vi gjør er verdifullt
I steinerpedagogikken anses sanseerfaringer som en viktig kilde til utvikling, livskraft og trivsel. Når man er oppmerksom på dette vil også valg av materialene barna skal arbeide med, få stor betydning. Her følger en oversikt av noen av materialene, som dekkes av skolepengene.

Bivoks til tegning og forming
«Gode og varierte sanseinntrykk nærer og gir liv, mens negative sanseinntrykk kan forstyrre et barn i utvikling.» De første årene er det voksfarger som brukes, både i blokker og stifter. Disse er av svært god kvalitet som gir sterk farge, kan legges lag på lag og er giftfrie. Bivoks er også et materiale en kan forme i. Den må varmes litt for å bli formbar og da dufter den deilig, er glatt og myk å jobbe med.

Blanke ark og fargestifter
Silkeboken blir den ofte kalt, og den er elevenes arbeidsbok. De bruker en slik i flere av fagene på skolen. Silkeboken har perm, godt tegnepapir og er utstyrt med tynt silkepapir mellom hver side slik at fargene ikke smitter over og ødelegger tekst og bilde på motsatt side. Gode fargeblyanter som er myke nok til å gi ordentlig farge er viktig for arbeidsgleden og gir et resultat som elevene kan være fornøyd med og stolte av.

Garn
Strikking er et håndarbeid som starter allerede i 2. klasse. Gjennom strikking får elevene en unik mulighet til å øve både finmotoriske ferdigheter og koordinasjon. De første strikkepinnene lager elevene selv. De pusser og pusser slik at garnet kan gli glatt over dem. Garnet skolen bruker er i de vakreste farger og i 100% ull av god kvalitet

Maling
«Sansene gir bevisstheten dens grunnleggende arbeidsmateriale.» Maling gir enda en sanseopplevelse, og skjer på fuktig papir de første årene. Fargen får flomme, en og en, ut over arket, og gir en helt annen opplevelse enn tegning. Det brukes hovedsaklig vannfarge, eller akvarell. Både maling, papir og pensler holder høy kvalitet. Papiret skal tåle å være vått uten å bulke for mye eller gå i stykker. Fargene er giftfrie og tynnes ut av læreren til passende styrke for oppgaven. De gir rene fine toner ved blanding.

Lær, bomullsstoff og tauverk
«Læring med kroppen gir erfaringer og skaper en kreativ atmosfære hvor teoretisk og praktisk livskunnskap kan smelte sammen.» I tillegg til det vakre ullgarnet som brukes til både strikking, hekling, broderi og veving så kommer materialer som lær, perler, flotte bomullsstoff og tauverk. Godt spesialverktøy blir brukt og lær av god kvalitet til lommebøker som varer livet ut om man vil.

Fløytene
Fløyten er ved siden av enkle rytmeinstrumenter, det første instrumentet som innføres allerede i 2. klasse. Skolen kjøper fløyter som er laget av en liten bedrift i Sverige. Her blir de til med høy presisjon, mye håndarbeid og omsorg. De er laget av det nydeligste pæretre, pusset silkemykt, og oljet. Treverk har evnen til å holde seg bakteriefritt. Fløytene har en varm og klar tone som egner seg for å spille mange sammen. Den første fløyten er pentaton, det vil si med en skala med fem toner, som gjør at en hver sammensetning av toner gir en fin melodi. I 4.klasse begynner vi gjerne med en c-fløyte, som har en mer vanlig c-dur skala. En av oppgavene elevene har i håndarbeid er å strikke en god varm poset til dette verdifulle instrumentet.

Eurytmiskoene
«Rike sanseerfaringer kombinert med frodige bevegelsesutfoldelse og emosjonell åpenhet i barneårene gir grobunn for utvikling av sentrale funksjoner i hjernen, nervesystemet og kroppens organer for øvrig. Gjennom sansene får barna kontakt med verden omkring seg, og med sin egen kropp.» Fra 1. til 10. klasse er eurytmiskoene i flittig bruk. De er i bomullsstoff med en tynn gummisåle som styrker følelsen av barbenthet og bevegelsesfrihet i tillegg til å hindre at man sklir på glatte gulv. Det blir mange par eurytmisko gjennom skoleforløpet, og skoene som blir for små byttes løpende på skolen.